The Beatles

Wikipedia:st
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Beatles
The Beatles logo.svg
The Beatles ive 1964. Čižetpeeleest uálgispiälán: John Lennon, Paul McCartney, Geroge Harrison já Ringo Starr.
The Beatles ive 1964. Čižetpeeleest uálgispiälán: John Lennon, Paul McCartney, Geroge HarrisonRingo Starr.
Tiäđuh
Aktiivlâžžân 1960–1970
Stijlâšlaajâ poprock, psykedeelisâš rock, rock and roll, folkrock
Päikkisaje Liverpool, Ovtâstum kunâgâskodde
Lávlumkielâ eŋgâlâskielâ
Jesâneh

John Lennon, laavlâ, kiitaar, njälmiharppâ, kuoskâttâsčuojânâsah (1960–1969)
Paul McCartney, kiitaar, basso, laavlâ, kuoskâttâsčuojânâsah (1960–1970)
George Harrison, kiitaar, laavlâ (1960–1970)
Ringo Starr, ruumbuh, laavlâ (1962–1970)

Ovdiih jesâneh

Stuart Sutcliffe, basso (1960–1961)
Pete Best, ruumbuh (1960–1962)

Skiärrufinnodâh

EMI Records
Apple Records

The Beatles lâi ive 1960 vuáđudum eŋlandlâš rockjuávkku. Tom aneh rock pivnohumos já merhâšitteemus rockjuávkkun.

The Beatles jesâneh lijjii liverpoolliih John Lennon (komppikiitaar, laavlâ, kuoskâttâsčuojânâsah já njälmiharppâ), Paul McCartney (bassokiitaar, kiitaar, kuoskâttâsčuojânâsah já laavlâ), George Harrison (kiitaar já laavlâ) já Ringo Starr (ruumbuh já laavlâ). Lennon já McCartney, kiäh nuotâstáin stuárráámuu uási pittáin, láin válduášáliih solisteh.

The Beatles lii kenski popmuusik merhâšitteemus juávkku. Juávhust tiättojii vuosmuu keerdi rock- já popjuávhui merhâšitteemus jiešvuođah siämmáá ääigi. Juávhu jesâneh nuotâstii muusik jiejah já sij čuojâttii sehe studiost ete lyeve alne. Juávkku keevtij kyehti kiitaar, basso já ruumbuid, mii ij lamaš vala táválâš tonáigásii muusikmaailmist. Juávhust ij lamaš ärbivuáválâš uáivisolist, mut juávhu čuávvojii ubâlâšvuottân, veik eres jesânijn lijjii jieijâs ihástâlleeh. Manager Brian Epstein raahtij juávkun tiäđulâš olgostiijlâ já almolâšvuotâkove, mut ij vaikuttâm ton muusikân. The Beatlesist lâi stuorrâ vaikuttâs toos, ete musikkáreh rähtiškuottii eenâb jieijâs muusik, já ete popmuusik aneškuottii taaiđâšlaaijân.

The Beatles jienâvuárháh láá vuobdum motomij árvui mield paijeel miljard pittád, já tot lii ubâ maailmist enâmustáá kávpálávt miänástum muusikjuávkku.

Jesâneh[Mute | Mute käldee]

Diskografia[Mute | Mute käldee]

Studioalbumeh[Mute | Mute käldee]

  • Please Please Me (1963)
  • With the Beatles (1963)
  • A Hard Day's Night (1964)
  • Beatles For Sale (1964)
  • Help! (1965)
  • Rubber Soul (1965)
  • Revolver (1966)
  • Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
  • Magical Mystery Tour (1967)
  • The Beatles (1968)
  • Yellow Submarine (1969)
  • Abbey Road (1969)
  • Let it Be (1970)

Filmografia[Mute | Mute käldee]

  • A Hard Day’s Night (1964)
  • Help! (1965)
  • Magical Mystery Tour (1967)
  • Yellow Submarine (1968)
  • Let It Be (1970)
  • Anthology (1996) (maaŋgâuásásâš TV-dokumentelleekove)

Käldeeh[Mute | Mute käldee]

Icono de traducción.svgTaat artikkâl lii jurgâlus
Taat artikkâl lii puohrâkkân teikkâ uásild jurgâlum suomâkielâ Wikipedia artikkâlist «The Beatles».