Laura Dern

Wikipedia:st
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laura Dern
Laura Dern Deauville 2017.jpg
Persovntiäđuh
Šoddâm kuovâmáánu 10. peeivi 1967 (ahe 54)
Los Angeles, Kalifornia
Aalmugjeessânvuotâ Ovtâstumstaatâlâš
Karrieer
Aktiivlâžžân 1973–
Merhâšittee roolah Blue Velvet
Wild at Heart
Rambling Rose
Jurassic Park
Inland Empire
The Master
Twin Peaks: The Return
Little Women
Marriage Story
Palhâšumeh
Pyeremuu nissoonuálgiroolâ Oscar-palhâšume
Iävtukkâsvuođah
Pyeremuu nissoonuálgiroolâ Oscar-palhâšume
Peerâ
Vaanhimeh Bruce DernDiane Ladd
Pelikyeimi Ben Harper (2005–2013)
Lasetiäđuh
IMDb-sijđo IMDb

Laura Elizabeth Dern-Harper (š. kuovâmáánu 10. peeivi 1967, Los Angeles, Kalifornia, Ovtâstum staatah) lii ovtâstumstaatâlâš čaittâleijee.

Karrieer[Mute | Mute käldee]

Dern vuosmuš tobdos roolâ lâi Sandy Williams David Lynch elleekooveest Blue Velvet (1986). Sun čaittâlij meid Lynch čuávuváá elleekooveest Wild at Heart (1990), mast suu huáđđoo eeni čaittâlij suu olmâ enni Diane Ladd. Dern já Ladd čaittâláin oovtâst meid elleekooveest Rambling Rose (1991), mast Dern finnij pyeremuu nissoonuáiviroolâ já Ladd pyeremuu nissoonuálgiroolâ Oscar-iävtukkâsvuođâ. Dernist já Laddist šoodáin vuosmuuh enni já nieidâ, kiäh finnijn siämmáá elleekooveest Oscar-iävtukkâsvuođâ. Dernist lâi máhđulâšvuotâ čaittâliđ uáiviroolâ The Silence of the Lambsist (1991), mut Jodie Foster uážui roolâ, ko studio epidij, ete Dern ij lamaš tuárvi tobdos.

Dern kenski tobdosumos roolâ lii Dr. Ellie Sattler Steven Spielberg elleekooveest Jurassic Park (1993). Dern čaittâlij roolâ meid elleekove nube jotkâuásist Jurassic Park III:st (2001) já meid Jurassic World: Dominionist, mii almostuvá ive 2021. Dern maacâi ovtâspaargon David Lynchijn, ko sun čaittâlij uáiviroolâ elleekooveest Inland Empire. Dern čaittâlij ive 2017 Diane Evans Lynch televisiorááiđu Twin Peaks jotkâuásist.

2010-lovvoost Dernist lijjii uces roolah ovdâmerkkân elleekuuvijn The MasterStar Wars: The Last Jedi. Ive 2019 sun čaittâlij elleekooveest Marriage Story, mast sun finnij pyeremuu nissoonuálgiroolâ Oscar-palhâšume. Siämmáá ive sun čaittâlij meid Louisa Mary Alcott romanân Little Women vuáđudeijee elleekooveest.

Filmografia[Mute | Mute käldee]

Elleekoveh
Ihe Suomâkielâlâš nommâ Algâalgâlâš nommâ Roolâ Palhâšumeh já iävtukkâsvuođah
1985 Uhkavaatimus Smooth Talk Connie
1986 Blue Velvet – ja sinisempi oli yö Blue Velvet Sandy Williams
1988 Tunteidensa riivaamaat Haunted Summer Claire Clairmont
1990 Villi sydän Wild at Heart Lula Fortune
1991 Rambling Rose Rambling Rose Rose Oscar-iävtukkâs: pyeremus nissoonuáviroolâ
Golden Globe -iävtukkâs: pyeremus nissoonuáiviroolâ draamaelleekooveest
1992 F16 – surmanloukku Afterburn Janet Harduvel Golden Globe -palhâšume: pyeremus nissoonuáiviroolâ minirááiđust teikkâ televisioelleekooveest
Emmy-iävtukkâs: pyeremus nissoonuáiviroolâ minirááiđust teikkâ spesiaaluásist
1993 Täydellinen maailma A Perfect World Sally Gerber
Jurassic Park Jurassic Park Ellie Sattler Saturn-iävtukkâs: pyeremus nissoonuáiviroolâ
1996 Citizen Ruth Citizen Ruth Ruth Stoops
1998 The Baby Dance The Baby Dance Wanda LeFauve Golden Globe -iävtukkâs: pyeremus nissoonuáiviroolâ minirááiđust teikkâ televisioelleekooveest
1999 Lokakuun taivas October Sky Frieda Riley
2001 Vaarallinen potilas Novocaine Jean Noble
Minä olen Sam I Am Sam Randy Carpenter
Isä ja me muut Daddy and Them Ruby Montgomery
Jurassic Park III Jurassic Park III Ellie Sattler
2002 Rohkea valinta Damaged Care Linda Peeno
2005 Happy Endings Happy Endings Pam Ferris
2006 Inland Empire Inland Empire Nikki Grace/Susan Blue
2008 Recount Recount Katherine Harris Golden Globe -palhâšume: pyeremus nissoonsijđoroolâ televisiorááiđust, minirááiđust teikkâ televisioelleekooveest
Emmy-iävtukkâs: pyeremus nissoonuálgiroolâ minirááiđust teikkâ televisioelleekooveest
SAG-iävtukkâs: pyeremus nissoončaittâleijee televisiorááiđust teikkâ televisioelleekooveest
2010 Pienin painajainen perheessä Little Fockers Prudence
2012 Mestari The Master Helen Sullivan
2014 Tähtiin kirjoitettu virhe The Fault in Our Stars Frannie Lancaster
When the Game Stands Tall When the Game Stands Tall Bev Ladouceur
Wild – Villi vaellus Wild Bobbi Lambrecht
2017 Star Wars: The Last Jedi Star Wars: The Last Jedi väriamiraal Amilyn Holdo
2019 Pikku naisia Little Women Marmee March
Marriage Story Marriage Story Nora Fanshaw
2021 Jurassic World: Dominion Jurassic World: Dominion Ellie Sattler
Televisiorááiđuh
Ihe Suomâkielâlâš nommâ Algâalgâlâš nommâ Roolâ Uási Palhâšumeh já iävtukkâsvuođah
1993 Fallen Angels Fallen Angels Annie Ainsley ”Murder, Obliquelys” Emmy-iävtukkâs: pyeremus kolliistâllee nissoončaittâleijee draamarááiđust
1997 Ellen Ellen Susan ”The Puppy Episode: Part 1”
”The Puppy Episode: Part 2”
2011–2013 Valaistunut Enlightened Amy Jellicoe 18 uássid
2017 Twin Peaks: The Return Twin Peaks: The Return Diane Evans, Diane Evans tubleiälulâš 9 uássid
2017, 2019 Big Little Lies Big Little Lies Renata Klein 14 uássid

Käldeeh[Mute | Mute käldee]

Icono de traducción.svgTaat artikkâl lii jurgâlus
Taat artikkâl lii puohrâkkân teikkâ uásild jurgâlum suomâkielâ Wikipedia artikkâlist «Laura Dern».
Icono de traducción.svgTaat artikkâl lii jurgâlus
Taat artikkâl lii puohrâkkân teikkâ uásild jurgâlum eŋgâlâskielâ Wikipedia artikkâlist «Laura Dern».