Johan Kitti

Wikipedia:st
Njuškii navigistmân Njuškii ucâmân
Johan Kitti
Persovntiäđuh
Šoddâm njuhčâmáánu 24. peeivi 1974
Šoddâmsaje Ruotâ
Aalmugjeessânvuotâ Ruotâ
Musikkár
Lávlumkielah orjâlâškielâ
Genreh popmuusik, juáigus, saalmah


Johan Gustav Nikolaus Kitti (š. njuhčâmáánu 24. peeivi 1974) lii sämmilâš musikkár já taaidâr Käresavonist Ruotâ peln. Kitti lii uásálistám Sámi Grand Prix -kiišton kuttii, vittii kišto lávlumuásán já ohtii juoigâmuásán. Täin sun lii vuáittám lávlumuási kuohtii: iivij 20042006.[1] Ton lasseen sun lii sannim já nuottim ive 2013 lávlumuási vyeittee Melina Kuhmus pitá.[1]

Karrieer[mute | mute käldee]

Kitti lii uásálistám Sámi Grand Prix -kiišton kuttii. Sun lii sannim já nuottim puoh pittáid, moiguin sun lii uásálistám kiišton. Ton lasseen sun lii sannim já nuottim ive 2013 lávlumuási vyeittee Melina Kuhmus pitá.[1] Sun lii meid uásálistám kištofinalân tuámárin ive 2007.[2]

Vuossâmuu keerdi sun uásálistij ive 2004 Sámi Grand Prix -kiišton, mii lâi meid vuossâmuš kerdi ko Kitti láávlui julgâlávt. Sun láávlui pitá Eŋgelat lávllodit, mon sun lâi meid sannim já nuottim.[1][3] Kitti vuoitij pittáin ive 2004 lávlumuási.[1][3]

Sun uásálistij meid čuávuváá ive kišto lávlumuásán, taan keerdi oovtâst Siv Hermansenáin.[4] Suoi lávloin pitá Násttážan, mut iävá vuáittám.[1]

Ive 2006 Kitti uásálistij oppeet duon kišto lávlumuásán, taan keerdi oovtâst uárbimpelijnis Ellen Sara Bæhráin.[5][6] Suoi lávloin pitá Luđiin muitalan já vuoittijn.[1][6]

Čuávuváá ive Kitti já Tiina Sanila láin ive 2007 Riddu Riđđu uáiviartistin.[7]

Diskografia[mute | mute käldee]

Albumeh[mute | mute käldee]

  • 2006 – Dovddut
  • 2010 – Luohte Goaikanasat
  • 2013 – Min ráhkis sálmmat
  • 2017 – Min ráhkis sálmmat 2

Singleh[mute | mute käldee]

  • 2016 – Gullet buori sága
  • 2017 – Dolla
  • 2017 – Iđedis árrat
  • 2017 – Niehku

Nurâldâhskiäruh[mute | mute käldee]

Kittist láá pitáh meid čuávuváin skiäruin:

Käldeeh[mute | mute käldee]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Hætta, Wenche Marie: Hvem-Hva-Når om Sámi Grand Prix NRK Sápmi. 29.3.2007. Čujottum 7.6.2022. (tárukielân)(tavesämikielân)
  2. Nystad, Marie Elise & Eira, Sara Ellen Anne: Sámi Grand Prix juryer 2002-2007 NRK Sápmi. 20.4.2007. Čujottum 7.6.2022. (tárukielân)
  3. 3,0 3,1 Pulk, Åse & Anti, Ánne Biret: Debutántaid eahket. Min Áigi, 14.4.2004, 12. ihekerdi, nr 32, s. 8–9. Artikkâl nettiversio Čujottum 7.6.2022. (tavesämikielân)
  4. Eira, John Einar: Besse nállošalmmi čađa. Áššu, 1.3.2005, 13. ihekerdi, nr 18, s. 3. Artikkâl nettiversio Čujottum 7.6.2022. (tavesämikielân)
  5. Gaup, Jørgen: SGP lávlunoasi finálisttat. Áššu, 3.3.2006, 14. ihekerdi, nr 18, s. 3. Artikkâl nettiversio Čujottum 7.6.2022. (tavesämikielân)
  6. 6,0 6,1 Hermansen, Kari Lisbeth: Sámi Grand Prix 2006 : klassen for samisk musikk - lávlunoassi. Áššu, 31.3.2006, 14. ihekerdi, nr 26, s. 3. Artikkâl nettiversio Čujottum 7.6.2022. (tárukielân)(tavesämikielân)
  7. Anti, Anne Berit: - Artistene er ukjente for folk flest NRK Sápmi. 18.7.2007. Čujottum 7.6.2022. (tárukielân)